CHAMPAGNE KALAUZ

MITŐL CHAMPAGNE EGY PEZSGŐ?

 

Champagne kizárólag az, a tradicionális eljárással, saját palackjában erjesztve és érlelve készített pezsgő, mely Franciaország Champagne régiójából származik,  szigorúan szabályzott szőlészeti és borászati eljárásokkal, kizárólag Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier fajtából vagy ezek házasításából készül.

 

A régió területe tekintélyes, összesen közel 34 ezer hektár, de mindössze 17 termőhely érdemelte ki a Grand Cru minősítést és további 42 a Premier Cru besorolást. A terroir szíve lelke, a jellegzetes champagne-i stílusú mineralitás a fossziliákban gazdag, kréta, mészkő talajnak köszönhető.

 

FŐ SZŐLŐ FAJTÁK & RÉGIÓK

 

38 % Pinot Noir, 32 % Pinot Meunier, 30 % Chardonnay

 

Montagne de Reims -  Pinot Noir

Côte des Blancs -  Chardonnay

Vallée de la Marne -  Pinot Meunier

Côte des Sézanne - Chardonnay

The Aube - (aka Côte des Bar) - Pinot Noir

A PEZSGŐ RÖVID TÖRTÉNETE

 

Az első pezsgőt Dom Pierre Perignon (1638-1715), bencés szerzetes készítette Champagne-ban. Ő házasította először az alapborokat és vezette be a parafadugó használatát. Az új borokat ilyen új típusú dugókkal zárta le, aminek eredményeként a másodlagos erjedéskor keletkezett széndioxid buborékokat varázsolt a borba.

 

A "nagyüzemi" pezsgőgyártás ugyan csak Franciaországban jött létre a XVIII. században. Az első pezsgőgyárak közé tartozik a ma is működő Pommery és Clicquot üzemek. Franciaország után először Németországban majd lassan a többi európai bortermelő államban is beindult a pezsgőgyártás. Magyarországon, elsők közt az 1882-ben a Franciaországból hazatérő Törley József alapított pezsgőgyárat Budafokon, ahol a champagne-i tradicionális eljárást készített pezsgőket. Hamarosan megalakult a pécsi Littke, a budafoki Francois és a tatai Esterházy pezsgőgyár is. Ezek közül ma csak a tatai pezsgőgyár nem működik. A 60-as években a pezsgőgyártás nagy fejlődésnek indult, ennek köszönhetően ma már szinte minden nagyobb bortermő vidékről kóstolhatunk tradicionális eljárással készült pezsgőt.

LEGKEDVELTEBB CHAMPAGNE TÍPUSOK

 

Cuvée - Chardonnay / Pinot Noir / Pinot Meunier

Blanc de Blancs - 100% Charodnnay

Blanc de Noirs - Pinot Noir és/vagy Pinot Meunier

 

A champagne világ legkedveltebb tétele a nem évjáratos BRUT stílus, a piacon lévő tételek 95%-a. Mindösszesen 5% évjáratos tétel készül.

 

‘Dosage’ -  kismennyiségű ‘liqueur de dosage’ / ‘liqueur d’expédition’. hozzáadása a champagne-hoz degorzsálás (seprőtelenítés) után. Meghatározza a chapmagen végső stílusát, 1 liter ‘liqueur de dosage’ átlagosan  500-750 gramm cukrot tartalmaz.

 

STÍLUSOK CUKORTARTALOM SZERINT:

 

Brut Nature – kevesebb mint 3 gramm / liter

Extra Brut – max. 0-6 gramm / liter

Brut (száraz) – kevesebb mint 12 gramm / liter

Extra Sec (különösen száraz) – 12–17 gramm / liter

Sec, Dry (száraz) – 17 – 32 gramm / liter

Demi Sec, Médium Dry (félszáraz) – 32 – 50 gramm / liter

Doux, Rich (édes) – több mint 50 gramm / liter

CHAMPAGNE & GASZTRONÓMIA

 

A klasszikus gasztronómiai koncepció szerint egy frissítő, üde fehér vagy rosé bor, mint a champagne kiváló aperitifnek, sőt maga a tökéletes aperitif. Kísérhet még fehér húsokat, leheletkönnyű halakat és tengeri herkentyűket is, például osztrigát.

 

Érdekes és élmény dús kísérlet azonban olyan ételek mellé champagne-t kóstolni, kínálni, amelyekről ezt korábban nem gondoltuk volna. Ilyenkor azonban mindig a champagne súlycsoportja, teste alapján érdemes döntenünk és nem a színe alapján.

 

Egy komolyabb, érlelt Pinot Noir alapú champagne tökéletes kísérője lehet egy nehezebb, vörös húsból készített fogásnak, vagy egy könnyedebb, aromában gazdag rosé egy szárnyasnak.

Copyright Varros & Co. All Rights Reserved.